Hei folkens cool.gif
Er så lei av at folk generaliserer elektronisk musikk som trance, så jeg tenkte jeg kunne prøve å lage en tråd som forklarer litt om de forskjellige sjangrene! Blir så lei meg når folk tror Dina og Tine er hva virkelig Trance er...

Trenger så mye hjelp jeg kunne få, da jeg ikke vet hva alle sjangrene heter, og hva slags musikk/definisjon det er på dem. Så innspill takker jeg velkommen for!

Edit: Har nå lagt til noen samples av sjangrene, så trykk på overskriften for ca 30 sec med musikk fra den sjangeren. Enjoy =)

Først og fremst så vil jeg at denne tråden skal handle om de forskjellige typer musikk innenfor elektronica, kanskje utvide den senere. Men det er jo utrolig mange sjangre innenfor denne sjangren, så det er kanskje best å starte den slik.

Kan vel først starte med den mest "kjente":Trance


[DutchTrance]
Dutch trance er en veldig luftig, positiv trance. Kjennetegnene er en veldig lang “buildup”, og en fin melodi som midtdel. Sangene varer ofte i 4-12 minutter, og baserer seg nesten totalt på en lang “buildup” til den store “kick-off`en”, der all melodi og trommer og alt dras igang til et stort spekter av melodi og rytme. Dutch Trance bruker også hyppigt såkalt Spheres, som er som en slags tåkete melodi, som flyter sagte i bakgrunnen.

Eksempler: Airbase – Genie, Rank One - Airwave, Future Breeze - Temple of Dreams


[HardTrance]
HardTrance er en av mine gamle favoritter. Det er noen ganger vanskelig å vite forskjellen fra denne typen Trance og UpliftingTrance, fordi de har mange likhetstrekk. HardTrance er som navnet tilsier Hardere. Det vil si at ofte så er det flere kickoffs, og percussions og cymbalene er mer markerte. Melodien er som oftest litt mindre harmonisk, men ikke nødvendigvis. Den kan være mørkere, og melodiene og bassen kan være mer “sinna”. Ofte er melodiene litt mer rytmiske enn i uplifting trance, og følger som en ekstra beat.

Eksempler: Phil Green & Dave 202 – At the End, Dave Joy – First Impression


Goa / Psytrance
Aka HippieTrance/PsyTrance/Psychedelic Goacore
Det er faktisk en viss forskjell på Goa og Psytrance, selv om den er utrolig vanskelig å finne for 95% av oss. man kan kanskje si at Goa er litt mer organisk og PsyTrance er litt mer "fremtids/rom" aktig, selv om begge typene kan dra inn deler av hverandre.
Psy/GoaTrance kjennetegnes med en veldig pulserende bass, som går igjen gjennom hele sangen, med få unntak. Den går ikke som i Uplifting trance, som frks går c-g-f-g-c (noter) i en lik melodi med like takter, men heller en slags type av rytmiske slag med melodi. Sjangeren bruker mye FX lyder, og har som oftest ikke noen buildup eller midtdel, men heller masse forskjellige, korte breaks som slipper ut nye lyder og små melodier.
PsyTrance kan også bruke mange elementer fra orientalsk musikk, som afrikanske trommer og sitarer og andre instrumenter. Det er ganske så “spac`et” musikk, den drar deler fra masse forskjellige typer musikk inn i en type.
Psy/GoaTrance er orginalt fra Israel og de andre midt-øst landene, noe som gjenspeiles i musikken. Mye etniske toner og lignende i denne sjangeren.

Eksempler på PsyTrance: Fractal Glider – Tabla Trek (Goatrance), Alien Project – LSD (PsyTrance), Alien Project – Crystal Skulls(PsyTrance), DeeDrah - Reload (GoaTrance)

[ButtrockGoa]
Aka HeavyMetal Goa
Som navnet sier, så er dette faktisk en blanding av heavymetal gitar riff inne i goamusikk. Det passer faktisk veldig godt sammen, og lager en funky blanding. En av de beste sjangrene innenfor Goa etter min mening.
Eksempler på ButtrockGoa: Infected Mushroom - None of this is real, 1200micrograms - acid for nothing

[VocalTrance]

Denne typen Trance kan ofte finnes på hitlistene, men det betyr (overraskende nok) at den ikke at den nødvendigvis er dårlig tongue.gif. Kjennetegn på denne sjangeren er forståelig nok vokaler, både kvinnelige og mannlige, selv om kvinnelige er mest brukt. VocalTrance minner mye om RadioEdit (kortere versjon for avspilling på radio) av UpliftingTrance, med vokaler lagt på buildupen. Breaksene er derfor som oftest kortere. Det synges ofte ikke under midtdelen, selv om det også forekommer.

Eksempler på VocalTrance: Silverblue – Do u know, Ian van Dahl – Castles in the Sky, Angelic – Can't keep me Silent.


[House]

Dette er en ganske så “cool” sjanger. Den orginale “house” musikken, er avslappende, med tunge og trege beats, og en bass som ligner på vanlig elektrobass i bakgrunnen. Percussions og cymbaler og andre slaginstrumenter spiller en nokså stor rolle i denne musikken, og det gjør også stemmer som ofte går i loop i bakgrunnen. Sangen er ikke nødvendigvis harmonisk med melodien som vokalene i VocalTrance er , men heller mindre intenst og mer avslappende. Sangene bygger seg ikke opp mot noe spesielt, men er heller som avslappende bakgrunnsmusikk. Spilles ofte i “kule” barer og i butikker.

Eksempler: St. Germain, Kick Affiliates, Rob Wood

[HardHouse]
HardHouse kan faktisk virke ganske overraskende i forhold til navnet. Denne sjangeren er en smule raskere enn hardtrance, men virker mye raskere pga. kjappe percussions. Den minner fint lite om House, men mer om HardTrance og Uplifting Trance i sin oppbygning. Det den skiller seg ut ifra HardTrance og UpliftingTrance, er mellompartiet. HardHouse inneholder nesten aldri en melodiøs midtdel, men det forekommer. Men en stoor og lang buildup til en svær break er ofte med. Det er som om hele sangen eksploderer etter mange minutter med buildupen, før alt smelter sammen og blir til ett stort verk av masse forskjellig slagverk, bass og synther. Percussion er veldig viktige, og veldig markerte og “harde” i denne sjangren.

Eksempler: TidyBoys/Girls, Lisa Lashes, Dj Vortex


[Core]

Og vi begynner å snakke musikk smile.gif
Core er en ganske så lite omtalt musikksjanger, ikke så spesielt da den ligger laaangt unna mainstreamen. Det er en “uhøflig” sjanger, nesten som om den var laget for å sjokkere. Det er en ekstrem musikktype, så vær advart tongue.gif

[HardCore]
Også kalt Gabber eller NY style HardCore

Dette er den Amerikanske Core-typen. Den bruker tunge og aggressive beats, ofte i et ganske kjapt tempo. 180 BPM er vanlig. Mye percussions, som ofte ikke går som i Trance (slaget mellom beatsene), men heller samtidig med beaten, som blir som et virkemiddel til å få beaten til å få beaten til å høres tyngre ut ved å skape ett lite pausemoment. Bassen er også av den hissige typen, kjørt gjennom mange filtre til å høres ut som om den “sjingrer”. Bassen går i en tone gjennom hele sangen, men det skapes variasjoenr i bassen ved å bruke forskjellige filtre. Bassen slår også som percussionen, samtidig med beaten istedenfor immelom beatsene. Beaten går også gjennom forskjellig prosessorer og filtre for å skape variasjon.
Det brukes mye Synths, sinte og aggressive. De har som oftest ikke noe spesiell melodi, men var svirrer rundt i “rommet”. Mindtpunktet er ofte en type hard synth, som ofte plasseres mellom beatsene for å lage en variasjon.
Vokaler brukes, som oftest bare ord eller små setninger. Ligner på Rotterdam, men raskere og mer industriell.

Eksempler: Dj Promo, The Prophet, Omar Santana

[RotterDam]
Også kalt Gabba (betyr "venn/kompis") eller European Hardcore
Dette er den europeiske versjonen av harcore. Den er endel tregere enn den Nord-Amerikanske 'Hardcore¨'en, og lite harmoniske melodier. Vokaler brukes også hyppigt, ofte enten kjørt gjennom lydprosessorer og filtre for å høres mørker/sintere ut. Den virker som om den er ganske mye tyngre enn Hardcore, mer krabbende enn hoppende, om dere kan forstå hva jeg mener.

[TerrorCore]
TerrorCore kan minne om SpeedCore. Den er nesten aldri like rask, men likevel raskere enn Hardcore og Rotterdam. Musikken er vannvittig aggressiv, og sitater og temaer fra skrekkfilmer er ofte brukt. Melodiene er få, og det er ikke noe markert midtdel. Melodiene kan minne om de man hører i skrekkfilmer osv. "Vokalene" er som oftest veldig mørke, og inneholder som oftest okkulte og skremmende meninger.... Musikken fra he|vete? tongue.gif

Eksempler: Androgyn Network, D'Spyre, Hamunaptra

[SpeedCore]
SpeedCore er en ganske “enkel” form for musikk. Den inneholder som oftest kun den grunnleggende beaten, pluss et par percussions og kanskje en bass. Bassen spilles mellom taktene når det er tid. Ja, for det er det ikke mye av.... SpeedCore er som navnet tilsier veldig rask, ofte i 200 BPM helt opp i ekstreme farter som 1000-1500. Ved over 666 (inv_biggrin.gif) BPM så brukes det som oftest ikke bass, da den blir umulig å skille fra beaten.

Eksmpler: GabberMafia, The Destroyer, Diciples Of Annihilation

[HappyHardCore]
Aka HappyCore
Dette er en ganske kjent sjanger, særlig i forhold til de andre Core- typene. Den er veldig lystig, og veldig “hoppende”. Dette er også en sjanger jeg liker godt; men pass opp, det er mye dårlig å hente her etter min mening. Beatsene minner om Trance beats, bare oppspeedet.
Denne sjangren minner mye om VocalTrance, bare at den er speedet opp til omkring 160-170 BPM, og melodiene er ofte kjappe. Det brukes nesten ikke Spheres, unntagen noen ganger i midtdelen. Vokaler er nesten obligatorisk i denne sjangren, veldig få HappyHC sanger uten vokaler. Vokalene kan ofte høres ut som Smurfe-stemme opplegg. Melodiene er veldig glade og harmoniske, og stemmene passer veldig inn. Breaksene er ganske så korte. Oppbygningen minner om Trance, med et break i midten hvor hovedmelodien kommer frem.
Mange remixer av kjente Trance klassikere finnes.
Gammel HappyHC inneholder ofte det man kaller “Cheesy” bass. Den inneholder også masse pianoriff oll.. Nyere HappyHc minner mer om litt mer hyper og opppitchet trance.

Eksempler på HappyHc: Anabolic Frolic, Hixxy, Scott Brown(han lager også Hardcore), Bonkers X

[HappyGabber]
Også kalt BouncyTechno
Kan ligne på HappyHardcore, men er mer "hoppende" og mer barnslig på en måte. Noenganger raskere enn HappyHC. Vannvittige takeoffs, og bassen hopper avgårde som enkanin med en kinaputt i rompa. Melodiene er enkle og få, men likevel glade, om ikke fullt så glade som i HappyHC. Vokalene her kan ikke sammenlignes med de i HappyHC, her er det ingen mening i hva de sier. Som oftest bare smurfeskriking inv_biggrin.gif

[MangaCore]
Selv om det høres ut som tegneseriep0rn, så er faktisk dette en Core type inv_biggrin.gif
Den er ganske så spesiell, en slags blanding av både HappyHardcore og SpeedCore. Den er ikke så kjapp som SpeedCore, og ikke så glad som HappyHardcore. Den er ganske lett, beatsene er langt fra så tunge som i Hardcore. Bassen står for mesteparten av melodien, som ikke er glad eller sint. Det brukes mys FX lyder, og masse percussions. Ikke et spesielt midtpunkt, og sangene er heller ikke så lange. Sjelden over 4 minutter. Fraser fra tegneserier brukes faktisk! inv_biggrin.gif

Eksempler på MangaCore: Dj Radium, Mirai Music, HAIBANATION, Spirits of Rebel Army.

[DigitalCore]
Ogås kalt DigiCore, RebelCore.
Hvis man tar en del Hardcore Punkrock (både gitarriff og de politiske tekstene), en del Hardcore HipHop, og en del fra D'n'B og Hardcore, og krydrer dette med litt fra noise-sjangeren, så har du et bilde av DigitalCore.
Sjangeren utformet seg tidlig på 90-tallet, med sterkt politisk engasjert ungdom i spissen. Musikken inneholder som oftest derfor et sterkt venstrebasert politisk budskap, og flere album har blitt forbudt i tyskland pga. dette. Dette er veeeeldig hard og spesiell musikk. Enten liker du det godt; ellers hater du den!

Eksempler på DigiCore: Atari Teenage Riot, Carl Crack, Alec Empire, Merzbow.

[Nu Style Hardcore]
Også kalt Nu-Style Gabba, YouthGabber
En yngre sjanger, som også skiller seg ganske mye ut. Sangene er ofte bygget opp som en Trance sang, altså starte litt enkelt og bygge seg mot et midtpunkt. Den inneholder som oftest en melodi, i forhold til de andre i core-delen. Melodiene er hissiger som få, samme som bassen og beaten. Det kjennes ut som om hele sjangeren er mye spissere og skjærende enn de andre. Mange vil nok føle denne sjangeren som en hardere utgave av Hard-Trance i forhold til de andre core sjangrene.


[ChillOut]

Oooo.... bare nevn ordet og jeg koser meg allerede! Chillout er så mangt, men jeg har ikke fått satt meg så veldig mye inn i de forskjellige. Men det finnes både PsyChill (namnam me likes! inv_biggrin.gif) og lounge aktig Chill.

Kjennetegn på denne typen musikk er vel først og fremst at den er ment til å få deg til å slappe av. Så ingen veldig uventede lyder som sjingrer i ørene eller raske infernalske beats her, da leter du i feil sjanger (se Core inv_biggrin.gif). Her er det avslapning for alle penga....

Masse forskjellige instrumenter blandes ofte, alt fra gitar, til fløyter og andre forskjellige elektroniske lyder. Spheres brukes hyppig, og mye FX også, om noe mer av den rolige typen. Dette er vel den sjangren med mest forskjellige typer musikk i en sjanger.

Beaten er som oftest veldig rolig, men kan også være helt uteværende.

[Ambient]
Dette er såkalt bakgrunnsmusikk. Det er neppe musikk du setter på for å høre skikkelig etter som i mange andre sjangre. Den spilles mange steder, som i butikker, flyplasser og i heiser (men må ikke forvikles med Heismusikk!). Hovedsaklig utviklet av Brian Eno (+mange andre), som på en måte utviklet slutten av 60tallets Pink Floyd og Minimalistisk musikk.

Eksempler på musikk:
Ambient Generation - Icescape, Bassic - H2O, Biosphere - Le Grand Dome, Spooky - Belong

[AmbientTechno]
To motsetninger som tiltrekker hverandre? De som har fulgt litt med i matten har vel fått med seg det... tongue.gif Dette er Ambient`s coole og kjølige toner med techno rytmer. Veldig deilig, og overraskende nok veldig avslappende. Kan ofte høres på innledninger av Techno-sets, og på nokså voksne klubber.
Eksempler på musikk:
Aphex twin - Xtal, Chicane - Saltwater

[AmbientBreaks]
Dette er vel på en måte en fusion av beatsene til Drum'n'Bass (men roligere, og ofte uten pauser) og melodiene fra Ambient, om enn litt mer detaljrike. BBL på denne.


[Drum'n'Bass]
Drum'n'Bass er en avgren fra Jungle sjangeren. Den er mer rytmisk, og ikke så "beachy". Den er som oftest også mørkere. Sangene går raskt (ca 160bpm) selv om det ikke merkes like godt som i core-sjangeren. Bassgitaren har en viktig rolle i D'n'B, som skal fly i takt og lage en litt unik rytme med alle slagverkene. Spheres brukes ikke like hyppigt som i Jungle, hger har bassgitaren en større rolle.

Jepp, oppdatert litt igjen.

Takker for respons!

Mvh Fragle^

Dette innlegget har blitt redigert av Fragletrollet, 20/06/2004 : 22:02